Veelgestelde vragen.
Wat is het verschil tussen een budget-, natura- en restitutiepolis?
Bij het afsluiten van een basiszorgverzekering heb je bij bepaalde zorgverzekeraars de keuze uit meerdere polissen: een budget-, natura- of restitutiepolis. Maar wat is hier nou precies het verschil in en welke moet je kiezen?
Bij zowel de budget als de naturapolis heb je een beperkte keuze uit zorgverleners in jou omgeving. Dus voor een volledige vergoeding van de zorgkosten kun je alleen terecht bij de door jou verzekeraar gecontracteerde zorgverleners. Bij een budgetpolis is deze keuze nog wel het meeste beperkt en daardoor is natuurlijk ook de premie het laagst. Een naturapolis is ook wel beperkt meer heeft meer keuzevrijheid dan de budgetpolis. Wil je nou alle keuzevrijheid hebben kies dan voor de restitutiepolis.
Wanneer kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar?
Jaarlijks worden medio November de premies voor het komende jaar bekend gemaakt. En vanaf dit moment kan er dus ook worden overgestapt van zorgverzekeraar tot uiterlijk 31 December middernacht. Vervolgens heb je dan nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
Wie zegt mijn oude zorgverzekering op?
Je bent zelf verandwoordelijk voor het opzeggen van jou oude zorgverzekering. Maar tijdens de overstapperiode bieden veel zorgverzekeraars echter een overstapservice dat betekent dat zij de oude zorgverzekering voor je opzeggen op het moment dat je een verzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar afsluit.
Wat is het eigen risico?
Het eigen risico is een gedeelte die je zelf dient te betalen voordat je deze volledig vergoed krijgt uit het basispakket. Er zijn bepaalde vergoedingen welke zijn uitgezonderd van het eigen risico. Het bedrag aan eigen risico betaal je jaarlijks 1 keer totdat dit bedrag is opgemaakt. Daarna krijg je de zorg waar het eigen risico voor geldt volledig vergoed. Het eigen risico wordt door de overheid bepaald en is op dit moment 385,- en kan vrijwillig worden opgehoogd tot maximaal 885,- euro om korting te krijgen op de maandelijkse premie.
Wat is de eigen bijdrage?
Soms kan er een eigen bijdrage gelden bij bepaalde vormen van zorg. En deze bijdrage dient elke keer als er gebruik wordt gemaakt van die zorg te worden betaald. Zoals deze bijvoorbeeld geldt voor contactlenzen.
Ik kan mijn premie niet betalen.
Neem dan zo snel mogelijk contact op met jou verzekeraar deze kunnen jou vaak een betaalregeling aanbieden.
Kan ik mijn zorgverzekering altijd wijzigen?
Je kan maar 1 keer per jaar overstappen van zorgverzekeraar. Wel kan je de dekking van aanvullende verzekeringen gedurende het hele jaar aan of uit zetten. Informeer hier bij jou zorgverzekeraar.
Welke zorg krijg ik vergoed uit het basispakket?
Alle verzekeraars in Nederland bieden dezelfde inhoud en dekking in de basiszorgverzekering.
Zoals bijvoorbeeld:
-Zorg die je ontvangt in het ziekenhuis.
-Zorg die je ontvangt bij de huisarts.
-Psychologische zorg.
-Medicijnen.
Kan ik naar elke gewenste zorgverlener voor spoedeisende hulp?
Ja dat kan spoedeisende hulp vind altijd plaats bij de dichtstbijzijnde zorgverlener.
Kan ik worden geweigerd bij een zorgverzekeraar?
Een basiszorgverzekering is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar die woont en werkt in Nederland. En deze zorg dient toegankelijk te zijn voor iedereen daar mag dus ook geen onderscheid in worden gemaakt. Daarom kan om deze reden een zorgverzekeraar jou ook niet weigeren voor de basiszorgverzekering. Een verzekeraar kan wel bepaalde acceptatievoorwaarden stellen voor de toelating tot bepaalde aanvullende verzekeringen, zoals de tandartsverzekering.
Wat zijn aanvullende zorgverzekeringen?
Een aanvullende zorgverzekering kun je afsluiten bovenop jou basisverzekering. Het kan jou extra dekking geven als de gewone basiszorgverzekering dit niet doet. Je vind de aanvullende verzekeringen in verschillende vormen zoals bijvoorbeeld:
-Jongerenpakketten: deze bijzondere vorm van aanvullende pakketten biedt dekking speciaal gericht op jongeren of studenten.
-Aanvullende pakketten: deze pakketten bieden aanvullende dekking voor verschillende zorgvormen in één pakket, zoals anticonceptie, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of vaccinaties.
-Aanvullende modulen zoals bijvoorbeeld fysiotherapie.
Heb ik recht op zorgtoeslag?
Of jij recht hebt op zorgtoeslag is afhankelijk van jou inkomen. De zorgtoeslag is namelijk in het leven geroepen voor de lagere inkomensgrens om de zorgverzekering betaalbaar en toegankelijk te houden.
Of je recht hebt op zorgtoeslag is dus afhankelijk van jou inkomen en het vermogen wat je bezit.
Verdien jij minder dan €31.998,- per jaar? Dan kan je in aanmerking komen voor zorgtoeslag! Wil je weten hoeveel jij kan terug krijgen?
Op de site van de belastingdienst kan jij eenvoudig berekenen of jij in aanmerking komt voor zorgtoeslag.
18 jaar en geen inkomen zorgverzekering.
Gelukkig hoef je niet je hele premie zelf te betalen wanneer je geen inkomen hebt. De overheid komt je tegemoet met de zorgtoeslag. Dit is een maandelijks bedrag dat je krijgt van de overheid om te helpen je zorgpremie te betalen.
Wanneer je geen inkomen hebt is de hoogte van je maandelijkse zorgtoeslag maximaal 88 euro (2017). Dit is meer dan de goedkoopste premie omdat de zorgtoeslag ook dient als tegemoetkoming van het eigen risico. Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je bent 18 jaar of ouder
- Je verdient niet meer dan € 28.720,- per jaar
- Je hebt een Nederlandse zorgverzekering afgesloten
- Je bent Nederlands of hebt een verblijfsvergunning
Spoedeisende zorg in het buitenland.
In het buitenland biedt je zorgverzekering dekking voor spoedeisende medische zorg. Hier hangt echter een grote ‘maar’ aan: je krijgt de zorg vergoed tot maximaal het in Nederland geldende marktconforme tarief. Indien de tarieven in het buitenland hoger liggen, dien je dit uit eigen zak te betalen. Hiervoor kun je wel altijd een extra dekking afsluiten voor in het buitenland.