Selecteer een pagina

Hoera dan ben je eindelijk 18 jaar! En in vele gevallen ook een hele stuk zelfstandiger en moet je ook een hele hoop zaken ineens zelf gaan regelen.
Niet zal je alleen voor een groot deel zelf verantwoordelijk zijn voor jou financiën ook moet je nu zelf jou zorgverzekering gaan regelen.
Als je eenmaal 18 jaar bent geworden is het in Nederland namelijk verplicht om zorg te gaan dragen voor jou eigen zorgverzekering.
En deze ook natuurlijk zelf te regelen.
Iedereen vanaf 18 jaar is in Nederland verplicht minstens een basis zorgverzekering te hebben en om goed verzekerd te zijn voor alle nodige medische zorg.

Wij begrijpen als geen ander wat er allemaal op je afkomt als je ineens alles zelf moet gaan regelen daarom zullen wij in deze blog alle belangrijke informatie, die je moet weten met betrekking tot het afsluiten van een eigen zorgverzekering met jou delen.

Zorgverzekering afsluiten.

Als je 18 bent geworden heb je maximaal een maand de tijd om jou eigen zorgverzekering af te sluiten.
Je dient dit namelijk op de eerste dag van de volgende maand te hebben geregeld.
Wacht je langer dan een maand dan ga je uiteindelijk een brief ontvangen van het zorginstituut Nederland en krijg je een termijn van 3 maanden om een zorgverzekering af te sluiten. En als je dit niet op tijd hebt gedaan kan je een boete riskeren.

Zorgverzekering bij je ouders laten doorlopen. / Zorgverzekering 18 jaar

Je kunt natuurlijk in goed overleg met jou ouders de zorgverzekering bij de polis van jou ouders laten doorlopen. Je bent vanaf je 18de niet meer gratis meeverzekerd je zal dus zelf premie moeten betalen. (Of indien jou ouders dit voor jou willen betalen zij)
Ook het eigen risico komt natuurlijk vanaf dan op jou rekening.
Als je voor deze optie kiest kies je voor een eenvoudige overgang omdat je dan niet opzoek hoeft naar een andere zorgverzekering. Maar het kan natuurlijk altijd dat jij andere zorgbehoeften hebt dan jou ouders en het voor jou dus veel voordeliger is om ergens anders een zorgverzekering af te sluiten.

Zelf een zorgverzekering afsluiten.

Je kan er ook voor kiezen om zelf een zorgverzekering te kiezen en af te sluiten. Je bent namelijk vrij in de keuze van een zorgverzekeraar en een basisverzekering of eventuele aanvullende verzekeringen. En kun je dus kiezen voor de aanbieder die het meeste bij jou past. Wil je tijd besparen kijk dan even op onze homepage en vergelijk de verschillende aanbieders eens met elkaar en kijk welke het beste bij jou past!
Even nog voor de duidelijkheid alleen een basisverzekering is verplicht! Je bent dus niet verplicht ook aanvullende diensten af te nemen. De basiszorgverzekering is bij elke verzekeraar qua inhoud gelijk en is verplicht. Toch kan de premie verschillen, afhankelijk van de prijsafspraken gemaakt met verschillende gecontracteerde zorgverleners.

Zorgverzekering voor jongeren. / Zorgverzekering 18 jaar

Je kunt bij verschillende verzekeraars ook terecht voor zogenaamde jongerenverzekeringen. Deze pakketten zijn qua inhoud helemaal afgestemd op de behoefte van de gemiddelde jongere / student. En deze pakketten voor vaak tegen een voordelige premie aangeboden. Dit omdat jongeren over het algemeen minder zorgkosten maken. De meeste jongeren pakketten zijn beschikbaar tot ongeveer 30 jaar.
Kijk voor wat extra voordeel ook eens naar de “online” verzekeraars.
Bij online verzekeraars dien je een hoop zaken zelf online te regelen en ontvang je minder ‘service’.
Uiteraard kan doordat veel zaken, zoals de facturatie, het contact met je zorgverzekeraar en je declaraties allemaal online verlopen, een lagere premie in rekening worden gebracht.

Zorgtoeslag.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag of deze direct aanvragen?
Dan kan dat natuurlijk via de site van de belastingdienst.